Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer u deze niet meer heeft of deze te zwak zijn. De tandheelkunde maakt onderscheid tussen volledige prothesen en gedeeltelijke prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen. Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland hebben een kunstgebit. Bij de Tandenwinkel vinden we het een uitdaging om een zo natuurgetrouw mogelijk kunstgebit voor u te maken. De kunst bij het maken van een gebitsprothese is immers, dat niemand het verschil ziet tussen echt en kunst. Heeft u een foto van vroeger waarop uw tanden goed te zien zijn? Neem die dan gerust mee, want tandprotheticus Peter van Wijk vindt het een uitdaging een prothese te maken die voor 100% bij u past en dat de mensen om u heen niet kunnen zien dat u een kunstgebit heeft.
Los of vast kunstgebit?
Door de opkomst van de implantologie is het eenvoudiger geworden om een goed vastzittend kunstgebit te hebben. Het kunstgebit wordt dan op drukknoppen of een staafje geklikt. Deze voorziening is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. In een aantal gevallen is het ook mogelijk de eigen hoektanden of kiezen te gebruiken, als deze nog niet verloren zijn gegaan.
Werkwijze kunstgebit
Een prothese wordt niet uit de kast getrokken of kant-en-klaar aangeleverd. De tandarts of tandprotheticus moet met zijn patiënt eerst een aantal stappen doorlopen, waardoor de tandtechnicus de prothese kan modelleren in was en het uiteindelijke kuntgebit vervaardigen in hoogwaardige kunststof en sterke tanden waarmee u voor de dag kunt komen. Vraag ons om advies en maak een afspraak.
Onderhoud en controle kunstgebit
Bij een kunstgebit zijn pasvorm en mondhygiëne belangrijk. Na verloop van tijd slinken uw kaken en gaat uw gebit wat ruimer zitten. U voorkomt moeilijkheden bij kauwen en spreken door minstens eens in de twee jaar op controle te gaan, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat zo ongemerkt dat het u zelf niet opvalt. Verder wordt gecontroleerd of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Een kunstgebit gaat gemiddeld vijf tot acht jaar mee. Het is daarom prettig te weten dat uw gebitsprothese door kleine en eenvoudige correcties zijn werk optimaal blijft doen en dat u er goed blijft uitzien. Net als uw eigen tanden en kiezen, moet u uw tandprothese verzorgen om hem mooi en schoon te houden. Dit kunt u het best doen met behulp van een speciale protheseborstel, gewoon met water en een niet-agressieve reinigingsgel. U kunt beter geen tandpasta gebruiken omdat dit te veel schuurt. Een nachtje in een bekertje keukenazijn doet wonderen. Ook voor de zorg van een frisse adem bent u bij de Tandenwinkel op het juiste adres.